3

Kawan Lama

Posted by Eliz on 5:58 AM
Lately nieh aku byk bercontact ngan kawan lama... my highschool friend.. some of them i never met for 10 years now... Wahhh!! 10 years... how time flies.. kwn aku tuh dah masuk 2 anak pun.. aku nieh masih bersuka ria beronggeng lagi.. ahaks..

Diceritakan pasal kwn lama.. she's in town kursus ajak jumpa, tapi tak jumpa-jumpa lagi pun.. emmm pastuh alih-alih no phone aku dah dipasskan kepada kwn sekolah aku.. Marah aku.. ye la maner taknyer.. mamat yang dier pass no tepon tuh bukannye kwan aku pun.. aku kenal-kenal camtuh jer.. skrg tiap malam mamat tuh message.. bosan la

I mean i guess itu lah bila jumpa kawan lama nnt cycle friend kwn lama bertambah.. aku nieh tak berkenan sangat sbb kebykkan kwn lama aku plastic, berlagak, shallow... pastuh bermanis muka.. bosan siul... sebab itu bila aku berpindah ke negeri yang baru aku rasa tenang.. sbb no one will stuck up to my face..

Tapi nieh kwn lama muncul kembali.... mmmmm.... best memang best.. yang tak best perangai stuck up, shallow tuh ada lagi.... mmmmmm

|
4

Temu Janji Yang Buta

Posted by Eliz on 7:12 PM
Malam semlm masa on the way nak balik umah, my friend call.. suruh pergi temu janji buta on behalf of her. Aku dengan sikit amarahnya bertanya, "Asal ko tak gi?", Dia pun menjawab.."Aku dah kawin la bodoh!!" 

Hahahah.. ye tak ye jugak.. Lupa dier dah kawin.. And so she insist me going... Dier kata mat salleh perancis dpt no tepon dier .. so suruh aku g jumpa.. terus laju dier bagi no aku kat jantan nieh..

Then dengan sepantas kilat aku menerima SMS.. aku pun oklah why not.. so dijanjikan tempatnya beserta waktu nya. And so laki nieh broke meeting rule. Which are:

1) Janji kul 9pm datang kul 10pm (seriouslya aku nak blah jer tapi aku tepon suruh tunggu, fine)
2) Description yang dier bagi tak kena.. Ahahaha dasar nak menipu...

And so kul 10pm... aku masih menunggu selepas dier menalipon.. hati pun berdebar debar.. duk dak duk dak... sbb aku lihat ada satu mamat nieh masuk starbucks.. lalu menegur aku... Ahahaha!!!! Masa tuh gak aku nak berdesup balik umah!!

Rupa2 bukan mat salleh... mat itam.. Hahahah dah la besar, tinggi, badan berketul-ketul.. nieh stok pukul orang mau mati!!! Itu dier kata tan! Elo pakcik!!! Ko bukan tan!! Diulangi bukan tan!!! Itu namanya black!!! Bodoh... hahah

Aku mmg tak der mood dah pastuh sembang kejap aku pun nak balik ... tapi dier masih menahan... celaka betul.. rupa-rupanya ada niat nak usung aku balik umah. Ha! Ambik ko.. aku pun buat jurus ngelak... cerita pasal kawin ( I knw laki bujang takut & menyampah dgr).. Citer pasal anak... tak lut gak!! Pegh .. niat dier nak usung aku nieh mmg kuat.. 

Last-last aku citer pasal bf aku..kononya aku tak leh idup tanpa dier la.. sanggup merentasi lautan api that kind of crap.. Hahah pastuh.. dan dan ngaku rupa-rupanya dier dah kawin ada anak umur 5 tahun... celaka betul.. pastuh still insist nak usung aku.. katenyer for fun.. pastuh katanya tak elok setia sangat..

Haha! Aku dah ada point buat drama... aku pun piss off to the max la kununnyer sbb kutuk bf aku.. padahal hahaha... pastuh mintak maap..still lagi nieh nak usung!! Pastu nak jumpa lagi.. aku cakap tak nak sbb i'm very offended (sambil buat muka nak nangis) dan trus blah... 

Hahahahahaha... aku pun jln cepat-cepat.. usha skit.. ye la mane tau dier follow... masuk keta ..pecut balik umah! Sampai kat umah.. aku pun maki kawan aku ahahahahah....dier gelak jer... Benci la.. jantan tuh dah la cakapnyer berbelit.. ingat nak bohong aku la tuh.. uwekkkk tak dapat.. ahahahah kering jer la ko!!!


|
0

Lagu Pemujaan

Posted by Eliz on 8:45 PM
So last nite i went out with my goodfriend and i was so excited to play CD that i bought from Bali, coz there's 1 track from tht Cd really catches my attention. To me, it sounded sad & about lovers who's longing to be together. I can point out some of the lyric here:

A lover knows only humility.
He breaks into the alley at night.
He long to kiss every lock of your hair.
A lover ask her beloved...
Do you love me more than you love yourself?
The beloved answer..
I've died for myself and live for you
I am stupid and lost all my attributes
But with you im a scholar
(pastuh bla bla aku tak ingat sgt apa pompuan tuh ckp)
Come to me, 
i will open the gate to your love
merge with me, break free
I am everything.. come to me...

So, dengan bangganya i ask my friend sambil mendengar lagu tuh lagi

Me: Romantik kan lagu tuh

Mrs D: Romantik aper.. tuh cam bunyik lagu pemujaan dah la ngan background music hindu influence.. pastuh tak nyanyi.. dier just cakap ajer.. nieh macam nak puja orang oi!

Me: Aper ko ngarut nieh, lagu nieh romantic la.. ko dgr lyrics dier.. to me its abt lover longing to be with each other..

Mrs D: Aper plak.. dengan irama pemujaan, sayup.. ko dgr betul2 lyric.. nieh cam nak puja org bunian. Cam dalam mimpi... ye la kan byk org mimpi rohnya di panggil..

Me:(dengan blurnya) Ko nieh aper lak citer org bunian.. (sambil ketakutan skit sbb dah kul 11.30mlm)

Mrs D: Ye la cam.. say ko mimpi ader org laki panggil ko sini la yang.. bukan pemujaan tuh ker?Ini lagu nieh.. kalo alat cukup dah boleh puja orang..

Me: Ko nieh teruk la.. dah la malam nieh.. aku balik sorang tau!!

Mrs D: Ye la.. seram aku dengar lagu nieh.. ko nieh pun!

So dengan macho+takut masih dengar lagu & agak2 5 minute baru tutup cd tuh, aku pun trus tukar lyric.. 

Now i abit curious pasal lagu pemujaan.. ader ker? Coz maser aku tengok kecak dance kat bali tuh pun cam lagu pemujaan.. tapi ntah.. ker aku yang tak peka.

 Oh lagu Cd yg aku dengar tuh ada element skit cam lagu kecak dance tuh gak..



|
4

Sok Sek Sok Sek

Posted by Eliz on 8:09 PM
Im really annoyed when i want to watch my fav kung fu series and that's the time my housemate.. (she's a nice person though) wanted to tell her about her cousin la, itik la, ayam la, politic la.. isk and i was like man! keep it later i want to watch my series 1st..

So i make dunno.. the more i pretended i dont listen, the more she will talk.. usually i wld mute myself but yesterday it was interesting topic.. so i decided to listen..

Ms. M: You know my cousin back at kampung never say hi to us even she stay behind our house. Now that she's coming over to KL, pandai dia cari aku..before this all this while she stay at kl also she never look for me.. now that she dont have place to stay pandai carik aku.

Me: Oh.. really (dengan nada malas nak layan)

Ms.M: Ya la, pandai ckp its emergency paduhal tiket pergi Kl dah beli in advance... penipu betul.

Me: So why did you say yes to her when she wants to stay here

Ms. M: Itulah susah betul... but i just let her stay but sakit hati tau..

Me: (Dalam hati.. nasib ah.. tanggung sendiri.. saper suruh gatal kasi dier stay).. Oh bah never mind la.. just let la..

Ms. M: itu la bising betul my cousin yang lain.. mmg selfish betul dia tuh.. time nak barang bagus betul sama kita.. nnt tuh balik kpg mana ada call.. itu hari say Thank you pun takdak..

Moral of the story.. there will always be orang yang ambil kesempatan dalam kesempitan.. hahaah..

|
6

Parcel

Posted by Eliz on 1:17 AM
As i was strolling to a very slow Monday afternoon, i received a phone call from a good friend of mine. Hahah this minah a bit kepoci.. a true embodiment of gossip girl.. hehe but she a very nice person and do anything for her friends.

The story goes :

Me: Ah kenapa? 

Ms. F: Eh aku nak tanya.. office mate aku terima parcel dari UK. Dia kenal mamat nieh dari chatting.

Me: Oh ye ker.. brapa lama kenal and apa itemnyer?

Ms.F: Kenal dalam 10 bulan and kat pick up card (utk tuntut parcel) ada certificate for levis jeans,diamond neckless and  etc. Pastuh laki tuh nak dtg kat sini bulan depan and nak cash 10,000 pound sterling to Malaysian Ringgi

Me: (sengih2) Oh...heheh bak nama delivery company..(sambil standy bukak internet)

Ms.F: xxxxxx

Me: Mmmm(sambil tangan mengogglekan) nama delivery company not exist la.. Just be careful la, just g ambik parcel tuh. Kalo mintak bayar utk dapat item,, jgn ambik coz dah  byk kes kena tipu macam nieh kat sini.

Ms. F: Oh ya ka.. okiesla tapi nieh Mamat Mat Salleh yang antar..tapi ok la.. kamiorg check dulu la.. kalo mintak bayar.. kmk org tidak ambil

Me: Okies la..just becareful coz yang fishy part tuh dia mauk cashkan 10,000 pound sterling.

Ms. F: Okies thanks.. bye. Nnt aku bgtau kwn aku.

Heheeh nieh jalan cerita yang telah dipendekkan. I have heard lots of this kind of scam (okies i dont knw whether this one is a scam or not) had been published on newspaper. Where ppl from ober da sea send present and ask them to bank in money in order the reciever get that thing. At the end after reciever bayar.. barang takdak.. duit pun lesap....



|
5

Life in a fast lane

Posted by Eliz on 7:14 PM
As i was driving back from Penang yesterday i speed up than my normal speed limit.. all i could think about is to reach home before 10pm.. And as i was speeding, cilok here and there... i suddenly realize something. I live my life in a fast lane..

I couldnt remember when's the time i sit back, be thankful for what i have and enjoy the slow phase in my life. As a teenager, i long to grow up fast so i dont have to listen to my parents. Years has past and to me my teenage life is like a blink of an eye.. i miss it... now im thinking why do i want to grow up that fast?

Same goes when im in college, cant wait to work coz i see working people are cool & they are able to get stuff that they wanted without reasoning to their parents why they need money to buy things. Again i wish i cld work full time... 

After graduating, and now working... i wake up in the morning, 1st thing i cld think about is work.. neglecting that i should give thanks to the Lord for giving me another chance to live my life and im fortunate to life a life that is comfortable.

Everything that we want now is fast, fast and fast.. if there's before panadol, now there's panadol active fast.. If before bank loan take 2 weeks to process.. now most bank take 48 hours to approve loan.. even our computer speed... 1 minute downloading feels like forever.. why??

What are we chasing? And why are we pushing ourself too hard? Look at kids nowdays.. they want to grow up fast.. drinking/smoking/ sexual intercourse such in a young age.. Ok kids i know im getting old.. I dont have handphone when i grow up like you guys now..

Work deadline, everything is fast fast fast... pushing each other to be fast...and at the end causing ourselves stress... life in fast lane is good but sometimes we just need to slow down, sit down and reflect... what are we chasing actually?

|
2

Middle Child Syndrome

Posted by Eliz on 1:17 AM
Ok so i heard tons of story about middle child often seeking attention coz they are the one's that always been neglected. Im not really sure about this, but according to few friends of mine (they are middle child).. they admit that their character is different from other siblings and constantly seek for attention.

Their character usually strong coz they need to be independent. But i was thinking.. can it possibly be true? I google about this middle child sydrome and bump to few articles. And result .. walla! As below: 

The middle or second born child or children often have the sense of not belonging. They fight to receive attention from parents and others because they feel many times they are being ignored or dubbed off as being the same as another sibling. Being in the middle a child can feel insecure. The middle child often lacks drive and looks for direction from the first born child. 

Sometimes a middle child feels out of place because they are not over achievers and like to go with the flow of things. ( im not sure about this phrase coz they are some frenz that are middle child they have high position)

Being a middle child would mean they are loners. They really don’t like to latch on to a person in a relationship, there fore they have trouble keeping one due to lack of interest. ( mmmmm also not sure about this)

Not liking to take the limelight for anything, they are not over achievers and just simply work enough work to get by, and typically that goes with school as well as a career. ( mmm also not so agree with this coz my friends some are really scorer)

They are however very artistic and creative. If forced to use abilities they will work well, but do not work well under pressure. They often start several projects but rarely keep focused long enough to finish a project. 

The best career move for a middle child would be along the lines of using their creative. Going into a writing or journalism career, and into a career that they could freely express themselves would be good. 

Anything that would have hours that are flexible, and projects that frequently changed would be good for a middle born child. Since relationships are not of high importance to a middle child, often times they are alone. However, the best possible match for a middle child would be a last born.

source of www.essortment.com

Anyways i am the middle child and yes i do admit some are true but we cant just generalize and assuming that middle child character is typical isnt it?


|
5

Waduh Waduh Bali

Posted by Eliz on 12:48 AM
Kali nieh entry aku nak type BM ahahah pasal aper? Pasal aku baru balik bercuti ngan NY kat Bali... nak tergeliat lidah aku cakap Bahasa Indonesia & Inggeriss.. Dah tak larat nak ckp omputih.. hahahah

Huhuhuh lama aku tak menulis entry sbb satunya busy & went ober da sea merentasi laut maner ntah tapi sampai gak ke tempat destinasi, Bali.. Honestly selama nieh mmg aku menyimpan impian yy terpendam lama giler nak g Bali.. ye la.. dok dengar org kata Bali best.. so nak gak usha.. 

Setelah memendam impian & ticket selama setahun.. ahaha bookingnyer dah setahun!! Akhirnya berangkat jugak OUT OF MY MIND ngan aku pergi mengekplore..oh lupa dinyatakan tahun ini impian terpendam kami berdua berjaya di laksanakan kerana OUT OF MY MIND telah jayanya mengexplore Patpong eheheh setelah lama hasrat dipendam..

Berangkatnya pada 29th April, aku menyimpan impian Bali nieh sememangnyer best... namun harapan ku punah.. tsk tsk.. sebab in my opinion indah kabar dari rupa... Best lagi kat Koh Samui.. huhuh... ngan pantainya tiap petang ada rombongan skolah... bising.. and pantainyer tak lawa..

Mengecewakan pantai kuta seserious tak menarik.. namun ku gagahi mengexplore di malam hari & juga turut serta dalam aktivit mengtan tubuhku ini.. cewahh ayatt!!! Hahah.. namun malangnyer susah nak dpt ketenangan kerana ramaila mamat2 bali yg tetiba dtg menempek kat sebelah...mengajak surfing and berenang bersama-sama sambil machonya memperkenalkan diri sebagai life guard and bermacam lagi... huhuhu

But other than part pantai yang mengecewakan, Bali somehow offers interesting part about their religion.. which is very interesting... and they take it serious... Local told me that bangunan di Bali mesti tidak boleh melebihi ketinggian pokok kelapa supaya menghormati kedudukan temple mereka di Besakih located at Mount Agung..

Nasib gak aku nieh tak tanya soalan bodoh cam kalo pokok kelapa jenis bantut camner? Hahaha .. other than that, the Kecak & Fire Dance amat menarik kerana performernya telah dijampi menurut cerita la... i mean ye la kot kalo tak takkan bulih berdiri lari lari kat bara api sambil meyepak ngan inocentnyer ke arah kami.. hahah nasib baik kitaorg tak terbakar... Barong dance was not really up to my expectation though.. other than that 7 hari di Bali was an ok trip la... not tht great.. not tht bad..

Tapi yang baling bengang time nak drive kat situ.. benci betul diaorg suka hon.. dah la signboard kecik pulaknyer dier letak tinggi tapi dilindungi di balik pokok!! traffic light pun kecik.. susah nak tengok! Benci ah drive kat situ... sangat menguji minda dan tahap kesabaran disamping belajar hon! Hahah 

Ades panjang lak entry nieh.. eheh last but not least i had fun la.. it was nice and i manage to meng tan kan diri .. walaupun tak lama coz my tan berpatches... ahahha, same with my hair.. nanti la akan disambung sbb sekarang kat opis.. tak dapat oden nak upload gambar!





|

Copyright © 2009 Free Spirited All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.